Q/A: Hur fördelar du luncher och middagar i veckan gällande protein som lax/kyckling/nötfärs

Hur fördelar du luncher och middagar i veckan gällande protein som lax/kyckling/nötfärs?

Jag brukar dela upp min tallrik liknande den klassiska tallriksmodellen mer eller mindre så ca 1/3 kolhydrater 1/3 sallad/grönsaker och 1/3 protein.

Mina proteinkällor är oftast fisk, kyckling, nötfärs eller kikärtor. De proteinkällor som jag brukar använda mig mest av innehåller nästan samma mängd protein per 100g vilket ger ca 20 gram protein, (kycklingen kan innehålla lite mer).

Jag brukar alltså försöka få till ca 100gram proteinkälla(fisk, kyckling, nötfärs eller kikärtor) per lunch och middag. Mitt mål är att försöka få i mig runt 80-100g protein/dag men eftersom jag inte räknar eller väger min mat, då jag inte skulle orka göra det så vet jag inte exakt, men jag tycker mig ha en bra uppfattning om hur min tallrik ska se ut för att jag ska må bra och räknar jag i stora drag så hamnar jag mellan 80-100g protein/dag.

Inom träningsvärlden brukar man prata om att man ska ligga på 1,5-2gram protein x sin kroppsvikt. Så om jag väger 54 kg x 1,5g eller 2g = så mellan 81g-108g/dag. Denna regel är bra när du idrottar mycket, vid matchdiet eller exempelvis vill gå ner i vikt då du vill bibehålla din muskelmassa.

Läs gärna Jacob Gudiol’s krönika om protein HÄR.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!